Oto mi Bóg dopomaga,
Pan podtrzymuje me życie.
Będę Ci chętnie składać ofiarę
i sławić Twe dobre imię.
Doświadczeniem, które potwierdza autentyczność naszej wiary, jest to, jak radzimy sobie z przeciwnościami i trudnościami. Czyli to, jak reagujemy na przysłowiowy krzyż. Jednak bez wydarzenia męki i śmierci Jezusa, której owocem jest nasze zbawienie, nie zrozumiemy prawdy o Zmartwychwstaniu, czyli obecności Jezusa pośród nas. Krzyż sprawdza naszą dojrzałość bo jest pytaniem o miłość. A Jezus pokazuje, że drogą wielkości jest służba, czyli właśnie miłość. Człowiek może szukać swojej wielkości i jednocześnie uciekać przed pytaniem o krzyż. Można jednak dokonać wyboru naśladowania Jezusa. Bo tam gdzie jest On, tam jest życie.
Homilia z 19:15.
UWAGA: Niestety wrzuta.pl zmieniła regulamin i poinformowała, że moje nagrania zostaną usunięte. Dlatego czasowo zawieszam umieszczanie moich homilii w sieci. Muszę znaleźć nowe miejsce na tyle pewne, że z dnia na dzień nie stracę odnośników na stronie. Muszę też zrobić kopię nagrań.
Dzisiejsze czytania: Mdr 2,12.17-20; Ps 54,3-6.8; Jk 3,16-4,3; 2 Tes 2,14; Mk 9,30-37
Inspirujące rozważanie:
Niedzielne rozważania z "Gościa Niedzielnego"
Biblijne konteksty (biblia.wiara.pl)
Lectio divina i homilia na stronie biblista.pl
Lectio divina na stronie katolik.pl
ks. Wojciech Węgrzyniak - medytacja
ks. Tomasz Jaklewicz - Jak dzieci
Ubogacające video komentarze:
SERCE 2.0. Komentarz do Ewangelii.
Daję Słowo - Franciszkanie.tv
ks. Roman Trzciński - Wspólnota "Woda Życia" w Warszawie.
Prośba! :) Zbieram i kolekcjonuję [->] stare modlitewniki (sprzed II Soboru Watykańskiego) [- Modlitewnik ->]. Lubię się z nich modlić. Warto do nich sięgać. [->] Masz taki i nie wiesz co z nim zrobić? Jeśli chcesz, aby modlitewnik trafił w dobre ręce, albo chcesz sprawić mi radość, to skontaktuj się ze mną i zwyczajnie przyślij mi go. :) Będę bardzo wdzięczy. A dodatkowo zawartość modlitewnika wzbogaci mój dział modlitw na stronie i może ktoś jeszcze skorzysta. |
Profil katolickich duchownych.
więcej w zakładce: "Kapłaństwo" oraz "Strony i blogi księży".
Odwiedza nas 56 gości oraz 0 użytkowników.
Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania materiałów znajdujących się na tmoch.net (szczególnie autorskich grafik i fotografii) bez zgody właściciela witryny. Niniejsza witryna jest w ciągłym rozwoju; strony są dodawane, modyfikowane i... czasami niektóre usuwane. Czasem pozwalam sobie modyfikować, poprawiać bądź uaktualniać już istniejące notki. Taki już jestem :) Aby wesprzeć dzieło ewangelizacyjne "tmoch.net", zobacz zakładkę "wsparcie" [->]. |
|||||||
|
Copyright © 2022 Jezus jest Panem! Wszelkie prawa zastrzeżone. All rights reserved. Strona istnieje od: 10.04.2001 r. |