Dziękujcie Panu, bo jest dobry,
bo Jego łaska trwa na wieki.
Pan moją mocą i pieśnią,
On stał się moim Zbawcą.
Źródłem miłosierdzia jest przychodzący Jezus. On jest Mesjaszem. Doświadczyć miłosierdzia to spotkać się ze Zmartwychwstałym i za św. Tomaszem wyznać, że to mój Pan i Bóg. Kochać Go, to zachować Jego przykazania. Potrzebujemy być nieustannie ożywiani obecnością Boga. Przyjmijmy Go sercem otwartym i radosnym, bo Bóg jest dobry a Jego łaska trwa na wieki.
Homilia z 19:15
Dzisiejsze czytania: Dz 4,32-35; Ps 118,1.4.13-14.22.24; 1 J 5,1-6; J 20,29; J 20,19-31
Zachęcam również do zapoznania się z papieską bullą „Misericordiae vultus”. Piękny tekst. Nie żałujcie czasu, by przeczytać. Najlepiej od razu. Dzisiaj:) Możemy tam przeczytać między innymi coś takiego: "Miłosierdzie: to droga, która łączy Boga z człowiekiem, ponieważ otwiera serce na nadzieję bycia kochanym na zawsze, pomimo ograniczeń naszego grzechu" . A tu (http://www.krakow2016.com/tylko-raz-w-roku) dowiesz się więcej na temat dzisiejszego święta.
Inspirujące rozważanie:
Niedzielne rozważania z "Gościa Niedzielnego"
Biblijne konteksty (biblia.wiara.pl)
Lectio divina i homilia na stronie biblista.pl
Lectio divina na stronie katolik.pl
ks. Wojciech Węgrzyniak - medytacja
ks. Tomasz Jaklewicz - Otwarte rany, otwarta Biblia.
Ubogacające video komentarze:
SERCE 2.0. Komentarz do Ewangelii.
Kromka słowa.
ks. Roman Trzciński - Wspólnota "Woda Życia" w Warszawie.
Daję Słowo - Franciszkanie.tv
"Miejmy także i my więcej odwagi, aby dawać świadectwo wiary w zmartwychwstałego Chrystusa! Nie powinniśmy się bać być chrześcijanami i żyć jak chrześcijanie! Musimy mieć tę odwagę, by iść i głosić zmartwychwstałego Chrystusa, bo On jest naszym pokojem, On zaprowadził pokój — przez swoją miłość, przez swoje przebaczenie, przez swoją krew, przez swoje miłosierdzie".
/papież Franciszek, 7 IV 2013 — «Regina caeli»/
W to dzisiejsze Święto Miłosierdzia, niech Pan działa łaską swą i mocą swą w naszych sercach! Niech je dotyka i uzdrawia! Niech je przemienia i uświęca. Amen!
"Przychodzisz Panie mimo drzwi zamkniętych, Jezu Zmartwychwstały ze śladami męki"
Prośba! :) Zbieram i kolekcjonuję [->] stare modlitewniki (sprzed II Soboru Watykańskiego) [- Modlitewnik ->]. Lubię się z nich modlić. Warto do nich sięgać. [->] Masz taki i nie wiesz co z nim zrobić? Jeśli chcesz, aby modlitewnik trafił w dobre ręce, albo chcesz sprawić mi radość, to skontaktuj się ze mną i zwyczajnie przyślij mi go. :) Będę bardzo wdzięczy. A dodatkowo zawartość modlitewnika wzbogaci mój dział modlitw na stronie i może ktoś jeszcze skorzysta. |
Profil katolickich duchownych.
więcej w zakładce: "Kapłaństwo" oraz "Strony i blogi księży".
Odwiedza nas 33 gości oraz 0 użytkowników.
Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania materiałów znajdujących się na tmoch.net (szczególnie autorskich grafik i fotografii) bez zgody właściciela witryny. Niniejsza witryna jest w ciągłym rozwoju; strony są dodawane, modyfikowane i... czasami niektóre usuwane. Czasem pozwalam sobie modyfikować, poprawiać bądź uaktualniać już istniejące notki. Taki już jestem :) Aby wesprzeć dzieło ewangelizacyjne "tmoch.net", zobacz zakładkę "wsparcie" [->]. |
|||||||
|
Copyright © 2022 Jezus jest Panem! Wszelkie prawa zastrzeżone. All rights reserved. Strona istnieje od: 10.04.2001 r. |